Saint-Joseph 1999 Gonon — har den toppet?

For en lille uges tid siden modtog jeg et spørgsmål, som jeg lovede at vente lidt med at bringe offentligt. Årsagen var, at Asger, som stillede spørgsmålet, var faldet over en spændende onlineauktion.

Emnet var Saint-Joseph fra én af mine yndlingsproducenter Gonon. Jeg vurderede, at spørgsmålet havde almen interesse — og auktionen er nu slut, så det sker med spørgerens fulde accept.


Kære Kasper Bergholt

Tak for spændende skriverier om mad og vin.

Jeg kan se, at du holder af Saint Joseph fra Pierre Gonon. Har du smagt årgang 1999,

og tror du den stadigvæk holder, eller har den toppet?

Med venlig hilsen

Asger

Svar til Asger om Saint-Joseph 1999 fra Gonon
Kære Asger!

Tak for de venlige ord, den slags varmer altid, når man skriver til en lettere ukendt læserskare!

Også tak for spørgsmål ang. Gonon 1999.

Det er et godt spørgsmål. Hvornår en vin topper er jo ret individuelt — eller i hvert fald intersubjektivt. Nogle har en nærmet nekrofil smag, jeg er generelt til yngre vine — hvor der stadig er en solid kerne af primærfrugt.

Når det er sagt, så er Gonon jo generelt kendt for traditionelle, robuste, længeleve(n)de vine.

Jeg har ikke selv smagt 1999-årgangen, desværre. Men jeg har smagt en Crozes-Hermitage, der kommer tæt på i koncentration, dybde og tyngde, nemlig Chaves (dengang det var faderen Bernard, der forestod vinificeringen, nu er det sønne, og han har trukket i en let mere moderne retning). 1999 er jo generelt betragtet en af de største årgange i nordlig rhône i mange år, så potentialet kunne ikke være bedre.

Så hvis flasken har været opbevaret nogenlunde fornuftigt, vil jeg skyde på, at du får en rigtig fin vin i glasset.

Hvis der er gæster involveret, så ha’ evt. en backup-flaske klar, måske en 2001 eller 2004 fra samme producent — så kan I evt. køre sammenlignende smagning.

Må jeg tillade mig at bringe dit spørgsmål og mit svar på blogge, så andre også kan få glæde af det?

Der er jo også en chance for, at nogen har smagt 1999 for nyligt. Alternativt kunne du prøve at forhøre dig på snakvin.dk også. De gutter får smagt sig igennem partier af skønne vine!

Alt godt,

Kasper