Smagenote: Flor de Pingus 1999

oprindeligt bragt august 2008


13,5% alkohol. Lettere udtørret prop. Markant modent præg i farven — generelt brunligt skær og vandet kant. Fremstår visuelt mere moden, end jeg ville have forventet. Svag oxidation måske? Det modne går igen i næsen, hvor jeg primært finder overmordne brombær.

Se også: Om syrahdruen

Vækker mindeler om meget moden Hermitage — fx Gambert de Loche i årgang 1992. Balanceret udtryk, ok frugt i forhold til garvesyre, men meget, meget smæk på de sekundære aromaer, læder & ædeltræ. Lettere oxideret vin, desværre. Med tid i glasset er det som om, at noget af det overmodne dufter af. Vinen fungerede fint til en Côte-de-boeuf af højmarmoreret oksefilet.

Jeg har tidligere bragt smagenoter på Flor de Pingus i årgang 2002, 2003 & 2004. I weekenden fik jeg mulighed for at smage årgang 1999. For mere information om Pingus & Flor de Pingus — se Myter, most & materiale, som også indeholder smagenoter på Flor de Pingus 2002-2004.

Opskrifter, der passer godt til tempranillovine med lidt alder på bagen

Tempranillo-vine med lidt år på bagen vil passe godt til fx intervalstegt lammekølle eller en langtidsstegt okseklump, hvor der begge steder er en masse god umamidybde og -sødme i den nedbrudte collagen, hvilket kan give et pikant, nærmest vaniljeagtigt, samspil mellem fadtonerne i venen og de sødmefulde toner fra collagenen.