Smagt november 2007: primært Østrig og nordlig rhône

Weingut Knoll, Riesling ‘Ried Pfaffenberg’, 2004

Koldklimariesling, der vil noget fra den traditionelle topproducent Weingut Knoll! ‘Pfaffenberg’ 2004 byder på en fremragende mineralitet, vibrerende syre og forrygende præcis rieslingkarakter. Pfaffenbergmarken (‘Ried Pfaffenberg) ligger ikke i Wachau, hvorfor vinen ikke kan tildeles smaragdstatus.

Abrikoskerne & masser af citrus

Abrikoskernekarakter, grape og et skud citrus. Heftige sager. 3 år gammel, men syngende ung. Under overfladen fornemmen man, at de sekundære aromaer er under udvikling. Komleks vin med lang eftersmag. På ingen måde en crowd-pleaser, alt for højt syreniveau, men fornem madvin.

Riedel Vinum Extreme

Smagt af Riedel Vinum Extreme, Riesling. På andendagen har en del af den heftige syre lagt sig lidt — og vinen fremstår en anelse mere sød og dyb, men også lidt mindre spændstig — overordnet set tyder det på fint udviklingspotentiale (hvilket ikke undrer). På tredjedagen stadig vital, vinen er på ingen måde faldet sammen. Flot!

Ried Pfaffenberg, Weingut Knoll, årgang 2004
Ried Pfaffenberg, Weingut Knoll, årgang 2004

Mindes at være fanget på bjerget i en ordentlig omgang Donnerwetter. I 2006 produceredes en Beerenauslese, som jeg meget gerne vil smage (se fx Wein & Co her). Falstaffvurderinger lyder på 94-96 point. Har et par flasker af luksusudgaven ‘Selektion’ under sengen, men de skal lige finde sig selv, før jeg finder proptrækkeren (frem).

Bichel om Weingut Knoll

Dansk importør er Bichel vine, som skriver følgende om Weingut Knoll:

“Ældgammel og meget traditionel ejendom drevet af familien Knoll (sønnerne hedder altid Emmerich), den diamentrale modsætning af Kollwentz, ingen moderne teknik, ingen nye fade, kun naturen og den ældgamle kælder. Meget komplekse, mineralske og elegante vine, som for de bedre vines vedkommende først er fuldt udviklede efter 4–8 års lagring, og Knolls Grüner Veltlinere holder altså sagtens i 20–30 år.

Høster ekstremt sent, langt ind i november og har usædvanligt en hel del botrytiserede druer i de tørre vine. Regnes blandt Østrigs 3 bedste hvidvinsproducenter – topvinene kan måle sig med de allestørste franske vine.”

Fra syrefast riesling til garvesyreholdig Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage fra Yann Chave, årgang 2001. 100% syrah.
Crozes-Hermitage fra Yann Chave, årgang 2001. 100% syrah.

En af mine favoritter

Chaves Crozes-Hermitage — én af mine favoritvine! Første årgang, jeg smagte, var 1999 – et fremragende år i det nordlige rhône, og vinen var derefter. Jeg tror, det var tilbage i 2000 eller 2001 – det var en syrerig rå børste – men nøj, hvor den duftede og smagte arketypisk af syrah.croz

Købte stort ind, men skulle have købt flere

Jeg bestilte stort ind, og lageret holdt indtil i år. Det var min vurdering ved sidste flaske, at der var masser af liv, frugt og syre tilbage – og det er flot for en vin i denne appellation (og til den pris). Dengang stod faderens navn (Bernard Chave) på etiketten, mens Yann har vist stået for selve vinficeringen siden 1996, hvor han forlod bankverdenen og Paris.

Ingen familierelationer mig bekendt til Hermitageproducenten Jean-Louis Chave. Tidligere hus-crozes på Bocuses bistroer (Le Nord, Le Sud, l’Est, l’Ouest – hvor får han det dog fra – i Lyon?), men ikke på vinkortet, da jeg var forbi Le Nord i 2006.

Retter, der passer godt til Crozes-Hermitage (og Saint-Joseph, Cornas, med videre)

Hjemmelavet confit de canard
Onglet
Braiseret okseskank
Boeuf bourgignon
Pandestegt andebryst
Côte de boeuf
Rillettes af and

Sprødt andebryst — andebryst stegt på pande i eget fedt

Flaskevariation

Jeg har oplevet stor flaskevariation i årgang 2000 – og også en del syge flasker – prop eller oxiderede. Det gjaldt særligt for topcuvéen “Tête de Cuvée”. Den er nu omddøbt til “Le Rouvre” (fra og med 2004), som oplevedes som en crowd pleaser med en vis terroirkaraktér ved en smagning hos The Wine Company, som er den danske importør. Topcuvéen laves på 50 år gamle vinstokkei “Les Chassis”.

Personligt sporer jeg en vis tendens fra meget tunge, traditionelle vine mod mere frugtdrevne, internationale vine – og det er lidt en skam, synes jeg. I 2004- og 2005-årgangene er der kun hjemtaget “Le Rouvre”, forklaringen er, at standardcuvéen ligger for tæt på prismæssigt.

Specifikt om Crozes-Hermitage, Traditionelle, 2001

Det purpurrøde skær, vinen havde som ungt er væk – men farven er flot og signalerer ikke en 6 år gammel vin. Vinen fremstår lettere uklar i glasset, ikke på grund af en defekt, men på grund af manglende filtrering begrænset klaring, tror jeg.

Produktion på ca. 50.000 flasker årligt

Duften er pikant – krydrede jordbærtoner primært. Minder ikke umidellebart om crozes, der er noget nærmest burgundisk feminint over vinens bouquet. Meget fin balance i smagsindtrykket og en flot mineralitet i det samlede udtryk. Ca. 50.000 flasker per år. Den rå, bidende gavesyre, som opfattedes decideret besk i vinens ungdom er væk og fint integreret – men der er stadig kant og terroir og fin, fin syrahkarakter tilbage. TOP!

Mindelser om Bourgogne, hvilket er en god ting

Det burgundiske element i 2001-årgangen bekræftes af vinmageren: “Die 2004er hier sind in etwa in der Linie der 2001er, nach unserem Gefühl mit einer Portion mehr Eleganz und Harmonie („mein burgundischstes Jahr bis jetzt“, so Yann). Unwiderstehlich.”

Alain Graillot, Saint-Joseph, 2005

saint-joseph-nordlig-rhone-alain-graillot-2005.jp

Tidligere solgte Alain Graillot landbrugsmaskiner. Men i 1985 sprang han ud som vinbonde. Et spring, som mange syrahelskere verden over sætter stor pris på. Graillot er i dag en af referencerne ved Crozes-Hermitage-smagninger, såvel den normale cuvée som specialcuvéen ‘La Guiraude’, som er svær at få fingrene i.

Størstedelen af produktionen er Crozes, ca. 20 hektar (17,5 hektar syrah, resten marsanne og rousanne); kun 1 hektar af markerne er i Saint-Joseph-appellationen.

Generelt er Graillots vine kendetegnet ved diskret og elegant brug af eg (fra 2-5 år gamle bourgognefade). Mere om Graillots Crozes-vine her: Graillot 2006.

Fremragende vin!

Fremragende vin! Meget, meget fin repræsentant for syrahdruen. Farve, duft, smagskoncentration og typicitet er alle helt i top. Kødfuld, læskende, kølig og elegant på samme tid. Præcis frugt (solbær, brombær en anelse ribs), mørke toner, tjære, sort peber, og en stor mineralsk dybde + lidt jern og jod. Jeg fanger også lidt viol. Stort lagringspotentiale, så vidt jeg kan bedømme. Fantastisk syrah! Drukket af Riedel Vinum Syrah-glas.

92 Wine Spectator-point og følgende beskrivelse

“A lovely, traditional Syrah, with crushed berry fruit and lilting grilled herb and floral notes. Sanguine and tangy flavors run through the fine-grained finish, with excellent length and focus. Big yet beguiling. Drink now through 2012. 300 cases made.”

Udgivet
Kategoriseret som syrah