Sommermad, kantareller og pommes sarladaises

Rå kantaller - flækket i kvarte
Rå kantaller - flækket i kvarte

Så er det igen blevet tid til en lille top tre. Sommermad ligger klart på førstepladsen, og det er der jo ikke noget at sige til efter det fantastiske vejr, vi har haft indtil for et par timers tid siden, hvor regnen væltede ned i stænger. Mineralske chablistoner i luften, lige før den kommer!

Sommermad

I programrækken Smagen af Danmark bød Claus Meyer i et af programmerne på en grillet culotte, der var marineret i, så vidt jeg husker, rabarbersaft. Idéen om godt kød, der grilles i samspil med noget syrligt og så et let tilbehør passer godt til sommertiden. De tunge saucer og simreretterne kan få lov at vente lidt endnu.

Grillet oksecuvette -- sommermad-tema
Sidste år stod den på blandt andre gode sager på grillet oksecuvette, der var gourmetsaltet i en otte timers tid. Den blev intervalgrillet på en kuglegrill med en blanding af delvis direkte varme og indirekte varme. Førstnævnte for at opnå en sprød stegeskorpe kombineret med maillardeffekt; sidstnævnte for opnå en ensartet rosarød stegning af hele kødemnet.

I år røg der under sommerhusopholdet i Karrebæksminde en solid oksefilet på grillen, en simpel grøn salat (bestående af små sprøde grønne salater) og god ufiltreret olivenolie vendt med citronmelisse og brød fra Il Fornaio til. Ikke så mange dikkedarer dér. Billeder følger.

Andre idéer til sommermad kunne være de gode håndværksproducerede røgvarer, der findes rundt omkring i sommerlandet. Røgede øl, røget makrel, røget sild. Sidstnævnte fx med finthakket radise og rå æggeblomme. Igen, ikke så mange dikkedarer.

Se også: Confit de canard – opskrift & tilbehør

Kantareller

Kantareller og sommer

Andenpladsen gik til kantarellerne. Det er, der ikke noget at sige til. De danske er så småt begyndt at dukke op rundt omkring,  og regnen skal nok skyde dem yderligere på vej.

Unghane og falsk foie gras

Tidligere opskrifter omfatter bl.a. unghane med kantareller og falsk foie gras på kantarel og kondenseret fløde. En simpel sommermad bestående af smørristet hvedebrød, kantareller, citronsaft og et skud friskkværnet peber og lidt flagesalt er også en sikker vinder!

Kartofler tilberedt klassisk fransk

Tredjepladsen gik til det klassiske bistrotilbehør pommes sarladaises, tyndtskivede kartofler stegt i andefedt og vendt med bredbladet persille. Drys evt. også med kantareller!

Kasper Bergholt. Mad- & vinblogger siden 2007.