Surdejsbaguette, koldrøget laks og estragoncreme

Simple sager står den på i dag. Og ingen billeder, for min kortlæser har desværre sagt op. Idéen er simpel: Noget cremet, noget sprødt, noget salt, noget knasende og noget med en let sødme.

Rygeost fra Fyns mejeri, cremet. Surdejsbaguette med sprødstegeskrpe, sprødt. Salt og cremet: koldrøget laks (den bedste du kan skaffe; Daniel Letz er sagnomspunden, men mindre kan gøre det.

Dagens koldrøgede (og det skal det være i denne konstellation) blev fundet i en ganske almindelig Superbrugs: Capella, ‘longsliced’ koldrøget og tørsaltet laks, supertynde skiver og 100 gram i en pakke til et par og tredive kroner.

Sødme og syre fra naturvin (rosé) fra Jean Delobre i Saint-Joseph, men lavet på gamay i stedet for områdets normale syrah.

Skalotteløgene bidrager med baggrundsdybde og en del sødme. Sødmen får modspil af frisk estragon, en smule citronsaft og skal af en hel økologisk citron. Slutteligt endnu et sprødt element, nemlig skalotteløg i så fine skiver, som det kan lade sig gøre.

Surdejsbaguetten skæres over og ristes gylden på begge sider. Smøres efterfølgende med estragoncremen. Drysses med fintsnittet skalotteløg, og der skrues godt med sort peber henover.

Sagerne kan opgraderes til royalniveau ved at tilføje et skud stenbiderrogn til sandwichen.

Se også: Confit de canard-sandwich

Drikke til? Grüner veltliner af den sprøde, syrerige, unge slags. Ikke tunge sager a la smaragdklasse. Fås ikke i DK, mig bekendt i hvert fald, men Winzer Krems ‘Sandgrube’ er fantastisk.

De florale og herbale elementer, ‘pfefferl’, står sindssygt godt sammen med estragon. Prismæssigt lå vi på omkring 5-6 euro for sådan en flaske, da jeg forbi for nogle år siden; de er nok steget en anelse.

Et rigtigt fint sted, hvor der lystigt serveres smagsprøver på 15-20 forskellige vine. Derudover mulighed for at købe gamle sager, der har hygget sig i kælderen. Så vidt jeg husker er mottoet: “Bei uns ist alles möglich!”

Alternativt en god Weissbier, fx Weihenstephaner el. Schneider Weiess.

Kasper Bergholt. Mad- & vinblogger siden 2007.