Tardieu-Laurent: Cornas, 2001

Tardieu-Laurent opnåede for godt 5 år siden international og national berømmelse for deres vine. Som en lang række andre ekstreme vine, deler Tardieu-Laurents vine vandene.

Nogle mener, at deres succes er selvindlysende på grund af det unikke druemateriale, de har fået adgang til fra alle de støre appellationer i den nordlige rhônedal. Andre mener, at folk forblændes, at vinene har fået alt for meget af alt for nye fade, og at de ikke vil udvikle sig specielt heldigt over tid.

Tardieu-Laurent, årgangene 200, 2001 og 2002

Jeg har været så  heldig at smage det meste af Tardieu-Laurents portefølje i årgangene 2000, 2001 & 2002.  Fra generisk Côtes-du-Rhône over middeldybe Crozes-Hermitage- & Saint-Joseph-vine med et smut forbi tung, tung Chateauneuf-du-pape fra 100 år gamle vinstokke til portvinsagtig Hermitage fra udsøgte parceller med de ældste vinstokke.

Jeg husker Tardieu-Laurents Saint-Joseph i årgang 2000 som den bedste i forhold til frugt, koncentration og balance mellem fad, frugt, frugt- og garvesyre. Årgangens umiddelbare drikkevenlighed spillede selvfølgelig ind.

Hvem/hvad er Tardieu-Laurent?

Tardieu-Laurent er en sammentrækning af Michel Tardieu, der tidligere har arbejdet som chauffør for bl.a. fra præsidenter og diplomater — hvor han ofte har haft masser af tid til at køre rhônedalen tynd og besøge de bedste producenter — & Dominique Laurent, der har et selvstændigt negociantfirma i Bourgogne — og ydermere er kendt for sit eksperimenterende arbejde med nye egefade (Tronçais-eg bruges til de syrah-baserede vine).

Tardieu-Laurent blev etableret i 1994 og målet var at skabe små partier vine af det bedst muligt tænkelig druemateriale. Man kan undres over, hvorfor vindrykere vil sælge til Tardieu-Laurent, men en del af forklaringen er nok, at de kan få penge i kassen meget hurtigt og ikke selv behøver have vinmosten til vinifikation og til lagring/udvikling, inden den færdige vin kan sælges.

Tardieu-Laurent har i dag Michel Tardieu som eneansvarlig og han samarbejder med den kendte ønolog Philippe Cambie. Domænet færdigmodner vinene i egne kældre i Lourmarin, en landsby i Luberon, i det sydlige rhône.

Smagenote på Cornas, Coteaux, 2001

cornas-coteaux-tardieu-laurent-2001

Druematerialets herkomst er ofte en hemmelighed, men Michel Tardieu “lækker” af og til informationsbidder til vinjournalister og importører. En del syrah-druerne til Cornas-vinene i de tidligere årgange skulle være kommet fra Noel Versets marker med vinstokke med en alder på 80-100 år — syrah-klonen er Sérine — den oprindelige syrah-drue og den mest velansete.

Livingstone-Learmonths digre værk The Wines of the Northern Rhône bekræfter denne antagelse, og nævner ud over Verset også den ligeledes nu pensionerede Robert Michel. Den bedste most er nok røget i Vieilles Vignes-cuvéen, som jeg husker som stålsat og uggenmtrængelig smagt kort efter frigivelse. Coteaux-cuvéen var mere tilgængelig og åben.

Nu har vinen nået en alder på 7 år. Traditionel Cornas er nok en af de mest hårde vine at drikke ung. Den kræver tid for at sætte sig. 2001 fremstår nu med en fin mørk farve, intet vandigt i kanten, der antyder alder. Lettere vandig i farven måske i forhold til, hvad man kunne forvente, men det ses ofte selv i de bedste Cornas-vine — de har ikke den samme mørke, ugennemtrængelige tone, som de store Hermitage-vine.

Duften byder på enebær, røg og hængt dyrevildt — enebær. Spændstig og stringent i mundulen, solbær, druekerner en masse, grape, peber — rustik uden at være gennemtrængende landlig. Ok længde uden at være prangende. Mangler en anelse frugt og fremstår meget udtørrende pt. Langt fra den bedste Cornas, jeg har smagt i 2001-årgangen. Jeg tvivler stærtk på Parkers drikkevindue på 15+ (se nedenfor) — men det må tiden vise.

Stephen Tanzer / International Wine Cellar

2001 Tardieu-Laurent Cornas Coteaux: “Medium red-ruby. Exotic nose melds cherry liqueur, black raspberry, woodsmoke, cigar tobacco, licorice and cinders. Juicy, spicy and penetrating, with sharply delineated flavors of dark fruits, spices and tar. Quite oaky but also impressively sweet. Needs at least a few years of additional aging.” 90 Points. Stephen Tanzer’s International Wine Cellar, Jan/Feb 04.

Robert Parker — Wine Advocate

2001 Tardieu-Laurent Cornas Coteaux: “The Cornas cuvees are the most concentrated, interesting offerings I tasted from Michel Tardieu’s 2001 northern Rhone portfolio. The dense, medium to full-bodied 2001 Cornas Coteaux offers an inky/purple color as well as a gorgeous perfume of liquid minerals, creme de cassis, coffee, and licorice. High tannin is balanced by equally high levels of fruit and glycerin. This huge yet surprisingly refined Cornas should hit its peak in 3-4 years, and last for 15+.” 89-91 points – Robert Parker’s Wine Advocate #147 (JUNE 2003).