Opskrift på unghane, friske majs, forårsløg & sauce på unghanefond og fløde

Om baggrunden for sommerlig tilberedning af unghane

Min mormor havde doneret en flaske fremragende wachauvin til Sankt Hans-middagen — Weissburgunder ‘Steinporz’, Smaragd, 2005 fra Hirtzberger.

Jeg har tidligere smagt vinen og forsøgte i en lettere fortravlet stund at komponere en ret, der ville passe.

Som jeg huskede vinen, bød den på:

1) pinot blanc-druens klassiske høje viskosistet og deraf følgende fornemmelse af fylde og fedme;

2) et flot syre-kick;

3) en fint integreret sødme;

4) mineralitet og floralitet.

Kødet blev en fin unghane fra Bornholm.

Tilbehøret majs med timian, smør og lidt citronsaft for at matche vinens sødme og syre. Forårsløg med godt med top dampet i hvidvin og smør til at matche vinens florale elementer. Ikke så meget hurlumhej over ingredienserne.

Hvordan undgår man, at unghane bliver tør?

Jeg tror, mange har oplevet at unghane let kan blive tørt og kedeligt. Som altid når det gælder sarte (ja faktisk alle kødudskæringer) handler det om korrekt temperaturstyring. Hvis man tilbereder unghanen i et stykke, er det så godt som umuligt. Lår og bryststykker har vidt forskellig struktur og sammensætning (bindevæv). Enten får lårene for lidt, eller bryststykkerne for meget.

Lårkød og brystkød bør tilberedes forskelligt

Jeg vil vil derfor anbefale at partere unghanen og tilberede bryst og hver for sig. I det klassiske franske køkken har man tilberedet det sarte fjerkrækød farseret, indpakket i kål med mellemlag af foie gras eller som i Paul Bocuses signaturret Volaille de Bresse en vessie ‘ Mère Fillioux’ (bressekylling med trøfler tilberedt i — !  komave). Inspireret af Bocuses ret har jeg tidligere lavet farseret bryst af unghane med trøfler og jordskokker.

Jeg lod tilberedelsesmetoden afspejlse årstiden. I stedet for at farsere og pakke i skinke eller spæk pocherede jeg lår såvel som bryststykkerne af unghanen i fond kogt på skroget. På den måde er det nemt at differentiere varmebehandlingen af de forskellige udskæringer.

Partering af unghane

Man kan med fordel partere unghanen dagen i forvejen og koge fond på skroget (sammen med hvidvin og diverse urter). En gourmetsaltning med 1-2 gram salt per kilo kød i 12 timer er også en god idé. Hvis der ikke er tid til det, kan rettens sagtens laves i et hug (det gjorde jeg). Men det er nemmere at fjerne fedt fra fonden, hvis man lader den trække natten over i køleskabet.

Fond på unghane

Unghaneskroget skæres/hakkesi mindre stykker og brunes i ovn eller gryde. Efter 10-15 minutter hældes hvidvin ved, og der koges op og kraftig omrøring. Diverse suppeurter (jeg brugte skalotteløg, timian og gulerod) kommet ved. Der koges op og fedt og smuds fjernes. Lad fonden simre — skum af med jævne mellemrum. Unghanefonden kan med fordel hvile et døgn eller to. Bensplinter vil udskille sig, så det er en god idé at si fonden igennem et rent bomuldsklæde. Reducér til ønsket smagskoncentration.

Pochering af lår og bryst af unghane

Hvis lårene og brysstykkerne er gourmetsaltede duppes de tørre for vædde. Brunes evt. på pande i smør/olie, inden de pocheres. Kog pocheringslaget op og kom stykkerne i og sluk derefter for varmen. Gentag 2-3 gange i timen for at sørge for, at pocheringen finder sted under kogepunktet. Alternativt kan pocheringen af unghanen foretages i ovn ved 70-80 grader. Lårene skal have 2-3 timer, bryststykkerne omkring 20 minutter ved 70 grader. Kødet kan med fordel færdigtilberedes i ovn ved 75 grader dækket 2/3 af pochereingslage under staniol. Inden serveringen kan kødet med fordel grilles hurtigt i ovnen for at få en sprød & brun overflade (samt sprødt skind).

Majs med timian

Majskolber skrælles og “skægget” fjernes. Skær majsene fra kolben og kog kort med smør, timian, salt og peber i en anelse vand. Majsene skal have bid. Smag til med citronsaft.

Soignér forårsløgene og damp dem i hvidvin med afskum fra unghanefonden. Krydr med salt, peber.

Sauce på unghanefond, skalotteløg og fløde

Afskum og redúcer pocheringslagen fra pocheringen af unghanebrysterne og -årene. Tilsæt mod slut finthakkede skalotteløg, fløde, friskkværnet sort eller hvid peber, en anelse sukker og justér syrebalancen med hvidvin eller citronsaft.

Vinforslag til retten

Retten er som skrevet skabt til at matche Hirtzbergers fremragende Weissburgunder ‘Steinporz’. Mit bud vil derfor være denne vin — men den er svær at få fat i. En lignende vin – dvs. en stringent, mineralsk pinot blanc med en vis syre (fx alsace) vil gøre sig godt. Alternativt en fed grüner veltliner el. en strigent gewürztraminer uden for kraftige eksotiske overtoner.