Vinsmagning v. Vores Marked sammen med Frederik Kreutzer

Frederik Kretuzer er en af få danskere, der har aflagt eksamen ved WSET (Wine & Spirit Education Trust), og det er en fornøjelse at smage vin sammen med ham. Han går strukkturelt til værks, hvor jeg er langt mere intuitionsdreven. Fredag satte vi hinanden stævne i den stemningsmættede kælder på Frederiks arbejdsplads Otto Suenson, som er stiftet i 1880 og byder på flasker fra nogle af klodens bedste producenter.

Gætteleg: Aftenenes første vin
Efter et hurtigt håndtryk kom der vin i smageglasset, og gættelegen blev skudt i gang. Jeg fik via et par tårer sporet mig ind på Frankrig som land, hvilket blev bekræftet. Derefter røg jeg til den sydlige rhônedal og mit gæt landede på Cairanne (der var prægnant primærfrugt, som jeg mest har set i de køligere cru’er. Vinen var dog fra Lirac (Lirac Rouge Reine des Bois 2011).

Smagning af Saint Joseph-vine v. Vores Marked i Farum
Vi smagte videre og spyttede grundigt, så det var forsvarligt at føre bil til Farum, hvor aftenenes smagning af primært Saint Joseph-vine skulle stå. Smagningen var arrangeret af Vores Marked, som igennem to år har opbygget en position inden for delikatesser som rillettes, confit de canard, sæber og oliven fra Nyons.

Jeg fik ikke taget noter, men vi smagte solide producenter som Jean Delobre, Alain Parrét og Domaine Monier. Derudover en række aparte vine, herunder mousserende Gamay produceret i Saint-Joseph-området. Frederiks fine beskrivelse kan læses her.

domaine-monier
Tidligere skrevet om Jean Delobres Saint Joseph vine her på bloggen:

2005 anbefalede vinkritikren og rhône-specialisten John Livingstone-Learmonth, at folk, der var glade for klassiske, saftige & naturlige Saint-Joseph-vine skulle holde øje med Domaine Le ferme des sept lunes. Domænet blev sammenlignet med Domaine Monier, som i dag har gæstet vinmenuen på Rasmus Kofoeds michelinrestaurant, Geranium.

Se også: Geranium robertianum -| serien om spiselige blomster og planter

Monier drives biodynamisk, mens Delobre/La Ferme des Sept Lunes pt. drives økologisk, mens man arbejder hen imod ren biodynamisk drift. Syrah-mosten blev tidligere solgt til det store kooperativ Cave de Saint-Désirat, som i 2006 opslugte Cave de Sarras.

Læs også: Introduktion til Saint-Joseph-appellationen.

Jean Delobres første årgang var 2001. Tidligere årgange har været opdelt i forskellige cuvéer. I årgang 2005 produceredes kun én. Ikke noget Parker-bait hér. Jeg kan godt li’ idéen om ét domæne én vin. Det leder ofte til mere balancerede vine. Hvis den kraftigste most ryger i prestige-cuvéen kan basis-cuvéen godt mangle lidt rygrad og lagringspotentiale. Omvendt kan prestige-cuvéen godt blive lidt gumpetung, alkoholpræget og med manglende primærfrugt. Jeg har talt med producenter i Østrig, som aldrig kunne drømme om at lave vin kun på gamle stokke — balancen ville ryge. Når en gammel vinstok dør, plantes en ny. På den måde sikres en balance mellem antallet af unge og gamle vinstokke på parcellerne. Der er noget umiddelbart snusfornuftigt over det approach. Viellies vignes trækker dog priserne op — og points til. Så jeg forstår godt, at vinbønderne fokuserer dele er deres produktion på det segment.

Smagenoter på Delobres Saint-Joseph i årgang 2004 og 2005 her (scroll lidt ned).