Wachau — Grüner Veltliner Smaragd “Kellerberg” fra Domäne Wachau

Der er en rød drue, jeg bliver ved med at vende tilbage til, og det er syrah. Og der er en hvid drue, som jeg er særligt forfalden til: Grüner veltliner, som ofte, og med god ret, betegnes som Østrigs nationaldrue, selv om den også anvendes i fx Tjekkiet — og på eksperimentel basis i Tyskland.

domane_wachau_gruner_veltliner_smaragd_kellerberg_2007

Denne gang skal jeg nok undlade at trætte jer med historier om, hvordan grüner veltliner ad flere omgange har banket nogle af verdens største vine, klassiske hvide bourgogner på chardonnay til blindsmagninger.

Producenten, der råder over fine parceller på nogle af Wachaus bedste Rieds, Singerriedel, Hochrain, Kollmitz, Achleiten, Kellerberg, Loibenberg, har jeg også skrevet lidt om tidligere (Domäne Wachau, tidligere Freie Weingärtner Wachau), så lad os gå direkte til smagemakronerne.

gruner_veltliner_kellerberg_2007_domane_wachau

Grüner Veltliner Smaragd “Kellerberg”, Domäne Wachau, 2007
Middelhøj viskositet. Eksotiske frugttoner i næsen kombineret med nyslået græs og en urtekrydret bund. Kraftig rygrad af syre og akolhol; alkoholens varme kammer lidt over på nuværende udviklingstrin. Citrus, et touch af melon og masser af abrikos og let bitter abrikoskerne. Eftersmagen præget af samme toner og et kradst alkoholpræg.

Kraftig og lang — en anelse rustik – eftersmag. En krydret kraftkarl snarere end elegant og subtil pt. Stort udviklingspotentiale, tror jeg. Særligt hvis alkoholen får sig integreret lidt bedre i det samlede duft- og smagsbillede.

Et eksempel på en udviklet vin, der kunne bære et tårnhøjt alkoholniveau kunne være Grüner Veltliner Ried Lamm 1998 fra Schloss Gobelsburg, som holdt en halv procent mere end Kellerberg, altså 14,5%. Og det er måske ikke lige, hvad man intuitivt forbinder med østrigsk hvidvin! Underbunden af klassisk Wachau-mineralitet er ikke særlig tydelig pt., men er bestemt til stede.