Kategorier
kamptal østrigsk hvidvin riesling smagenote

Zöbinger Heiligenstein, Hirsch, 1998, riesling

Om Weingut Hirsch i Kamptal
Weingut Hirsch er på få år gået fra ukendt mellemklasseproducent til topproducent i manges øjne. Vinhuset ejer parceller på de bedste Rieds i Kamptal — Lamm, Gaisberg, Heiligenstein. Druesorterne fordeler sig ret traditionelt på 60% grüner veltliner, 35% riesling og 5% chardonnay — og vinproducentens dækkede areal er 20 hektar.

Se også: Alle posts om østrigsk vin på Bergholts opskrifter

Topvinene Gaisberg og Heiligenstein opnåede i årgang 2007 begge 94 point fra Robert Parker. Weingut Hirsch stammer fra 1878, hvor marker & bygninger blev opkøbt fra et lokalt kloster. Druehøsten foregår ved håndkræft, og selektionen er druematerialet er hård. Markerne høstes op til fire gange for at druerne kan nå deres optimale modningsgrad.

zobinger_heiligenstein_hirsch_1998_riesling_kamptal

Om Heiligenstein i Kamptal
Hirsch skriver i deres karakteristisk af rieslingvinene fra Heiligenstein, at de kræver tid, men at de til gengæld i den grad belønner den tålmodige. Den slags formuleringer kommer hurtigt til at ligne klicheer, men jeg må konstatere, at 1998’eren i hvert fald et godt bevis på, at der var rygrad et massivt udviklingspotentiale i vinene.

Se også: Sommerudgave af osso buco med hvidvin

Bründlmayer producerer to rieslingvine på Heiligigenstein-marken, den ene kaldes Lyra, og betegnes af vinhuset selv om solens vin — den er åben, varm og godmodig — og den anden cuvée, Zöbinger Heiligenstein Alte Reben, er jordens vin, mineralsk, stringent og mere dyster, præget af den vulkaniske undergrund. Af andre gode producenter, der producerer riesling og/el. grüner veltliner-vine på Heiligenstein-marken kan nævnes Schloss Gobelsburg & Weingut Hiedler.

zobinger_heiligenstein_hirsch_1998_riesling_kamptal_flaskeghals_jpg
Smagenote på Hirsch – Riesling – Zöbinger Heiligenstein, 1998
Det er altid spændende at åbne en ældre vin. Flasken bar præg af korrekt & fugtig opbevaring. Etiketten var lettere dækket af et lag Kellerschimmel — proppen var blød uden at være det mindste porrøs og duftede af den saftigst forstilligelig rieslingvin. Perfekt! Høj viskositet, 13,5 alkohol, citronskal og citruskerne i duften — fersken, grape, blodappelsin & abrikos. Alderen taget i betragtning stærkt begrænsede sekundære aromaer (herunder petroleum), men ikke desto mindre umiskendelig riesling-karaktér. God, solid syre-søde-bund. Kraftig, kraftig riesling med en bred smagspalet af fersken, mango, citrusfrugter — potent vin met langt liv foran sig trods 11 år på bagen allerede. Ekstremt stramt strukturet & balanceret. Bastant, tydelig, men dog kun semi-elegang, eftersmag — 1 min+! Efter noget tid i glasset mere afdæmpet og elegant udtryk – ren, mineralsk og en anelse dybe toner af jordbund.

zobinger_heiligenstein_hirsch_1998_riesling_kamptal_uden_kellerschimmel

Opsummering — grundlæggende en fænomenal vin — vibrerende, saftig kombination af ungdommens kraft og alderens dybde og kompleksitet. Balanceret — barberbladsskarp og læskende på én og samme tid. Stor riesling!