Smagt oktober 2008


Hermitage fra Cave de
      Tain -- her prestigecuvéen 'Gambert de Loche' opkaldt efter
      kooperativets stifer, Gambert de Loche -- smagt i årgang 1996

Lidt om Cave de Tain & Hermitage & Hermitage 'Gambert de Loche'

Cave de Tain er det største kooperativ i den nordlige Rhônedal, og de fremstiller vine inden for alle appellationer med undtagelse af Côte-Rôtie og Condrieu.

Det vil sige: Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint-Joseph & St-Péray & vin de pays (d'Ardeche).

Kooperativet er kendt for et godt forhold mellem pris og kvalitet, men producerer også en række specialcuvéer, hvoraf Hermitage 'Gambert de Loche' er den mest kedte.

Det er 100% syrah fra gamle vinstokke, og cuvéen er opkaldt efter en af grundlæggerne af Cave de Tain, Gambert de Loche (1884-1967), som ved sin død testamenterede sine vinmarker, hvoraf nogle var beliggende på Hermitage-bjergets bedste parceller, til Cave de Tain.

Vinen fremstilles udelukkende af druer fra gamle vinstokke. Gambert de Loche-cuvéen kan ikke følge med top-cuvéer fra fx Chave, Sorrel, Jaboutlet Aîné & Chapoutier. Men omvendt er prisen også en helt anden. Gambert de Loche ligger -- som prestigecuvée -- lidt over der, hvor de andre Hermitage-producenters begynder.

Smagenote på Hermitage, 'Gambert de Loche', 1996

Næsen byder på blomme, viol, en kombination af friske og overmodne solbær, kantareller, nøddeagtigt præg, skov, efterfår.

Klassisk ældre syrah-vin i mundhulen med nuancer af jod, kamfer, kaffe & chokolade samt en lille smule krudtrøg og bacon.

Saftig og frugtig med fine sekundære aromaer, fløjlsblød og stor vin. Fornemt koncentration & balance. En fornøjelse.

Søren Frank har engang bemærket, at han foretrækker stor rhônevin fra den nordlige rhônedal til den unge side.

Når den får alder kommer den til at minde mere og mere om så mange andre store vine, mens den i sin ungdom har noget særegent -- et unikt koldklima syrahudtryk som ikke minder om noget andet.

Jeg er tilbøjelig til at gi' ham ret. Omvendt er den elegance og blødhed en moden vin med 12 år på bagen også unik.

Den svære kunst er at finde den optilame balance mellem ens smagsløgs smag for frugt, vinens udvikling og fascinationen af de sekundære aromaer, der gradvist opstår: læfer, tobak, tjære, nedfaldsfrugt, jod, kamfer, kaffe & bitter chokolade.

Jeg har tidligere smagt Chapoutiers 'Le Pavillon' i samme årgang, og det er ubestridt en bedre vin. Den bød på en dybde og tyngde, der ikke fandtes i Cave de Tains vin. Derudover fremstod den markant mere ungdommelig i glasset. Smagenote her på Chapoutiers 'Le Pavillon' Hermitage, 1996.

Forslag til opskrifter, der vil passe godt til Hermitage-vin med et par år på bagen

Hjortemørbrad med foie gras & gråand, skorzonnerrødder, marv & rødvinssauce

Andre links om syrah, den nordlige rhônedal, Hermitage & Crozes-Hermitage

Om Crozes-Hermitage-appellationen -- om Alain Graillot, herunder smagenote på Alain Graillot, 2006 - Crozes-Hermitagetilbage til

Bergholts opskrifter