Smagt november 2008

Crozes-Hermitage 2005 fra Domaine Remizières

Om Domaine Remizières

Parker fremhæevde i udgave 144 af The Wine Advocate Phillippe Desmeures til at være én af årets vinpersonligheder. Parker var vild med den måde, han havde løftet domainets Hermitage-vine inden for en kort årrække. Han udråbte Desmeures til en af Hermitages superstars -- på grund af karaktræk i vinene, som Parker er kendt for at sætte højt -- lavt høstudbytte, der leder til mere koncentrerede vine (kritikere vil sige, at det af og til kammer over, og vinene bliver for dumpe og gumpetunge) kombineret med meget moden frugt.
Parker tilkendegav, at Domaine Remizières 1998-2001 vine var blandt de bedste i Crozes-Hermitage og Hermitage. Philippe Desmeures overtog familiedomænet i 1996. Vinstokkene i Hermitage og Crozes-Hermitage er mellem 20 og 60 år gamle. Der holdes igen med brugen af svovl på domænet, og vinene bliver ikke filtret. Mere om her om Crozes-Hermitage-appellationen.

Smagenote på Crozes-Hermitage 2005 fra Domaine Remizières

Mør purpur. Meget klar - crozen nærmest stråler op fra glasset. Næsen byder på solbær, røg, tjære -- samt noget animalsk oglandligt -- meget klassisk, omend lidt frugttung, crozes-næse. Saftig og fyrig, meget solmoden vin -- lige en tand for ribenaagtig til min smag umiddelbart. Godt tanninbid. Luft hjælper på den initielle halvvamle frugttyngde, og vinen fremstår som mere ærlig & klassisk Crozes-Hermitage. Toner af viol, blæk, kontrolleret vin, men ikke decideret elegant. Efter lidt længere tid i glasset, fremstår vinen med lidt mere komplekse elementer -- lakrids, grape, mørk frugt, brombær og ribs.


Forslag til retter, der matcher ung Crozes-Hermitage

Rillettes af svin

Langtidsstegt okseklump

Efterårssalat med andebryst og andelår

Confit de canard & pommes sarladaises

Lammeculotte med svampe og rodfrugter

Culotte af ungkvæg med aligot og baconbønner

Braiserede andelår med choucroute, ovnbagte rodfrugter og kraftig rødvinssauce

Côte de boeuf med pommes anna, sauce bordelaise og oliventapenade på oksefedt

Okseskank braiseret i Crozes-Hermitage

Osso bucco med kantareller

Boeuf bourguignon -- god sammen med mod Crozes-Hermitagetilbage til

Bergholts opskrifter(c) 2008 - Kasper Bergholt