Duelund-kabler på DCA20GA fra Duelund Coherent Audio

Duelund-kabler med Switchcraft-stik
Duelund-kabler med Duelund-kabler med Switchcraft-stik

Introduktion til duelund-kabler

Steen Duelund placerer sig som en både mytisk – og for nogle lidt esoterisk og mystisk – skikkelse i krydsfeltet mellem, hvad man måske kunne kalde lydhåndværk og lydeksperimenter – særligt kendt for præferencer for naturmaterialer som sølv, silke og linolie (olie udvundet af hørfrø, som også kendes for behandling af træ og som komponent i maling) koblet med videnskabelige tanker, refleksioner og sonderinger inden for delefiltre til højttalerkabinetter, (modificerede enheder), kabler, delefiltre og (metafysisk) psykoakustik.

Jeg stødte på Steen Duelund (og hans tanker om signal- og højttalerkabler) i midten af halvfemserne, da jeg var i researchfasen på et højttalerprojekt (Speak & Abyss fra Dansk Audio Teknik). Som jeg husker det, var det rene DIY-projekter – vs i dag, hvor en del produkter (masse-)produceres.

Duelund-signalkablet er baseret på Duelund DCA20GA-kabel fra Duelund Coherent Audio, fortinnet kobber uden skærm på kablet – de oprindelige kabler viklet af Duelund selv er for dyre for mig at eksperimentere med.

Prototyper udviklet under corona

Under epidemien har jeg brugt en del tid på at lytte til musik og researche principper for lydoptagelse- og gengivelse. Jeg kom i kontakt med Marcel fra Thessaloniki i Grækenland, som jeg stødte på i et forum for lyd, hvor vi udvekslede idéer og tanker. Han har igennem mange år lavet custommade kabler baseret på både egne design og Shirokazu Yazaki-kabler (ofte baseret på beldenmaterialer).

Vi landede på DCA20GA kombineret med stik fra Switchcraft lodet med ‘Cardas Quad Eutectic Silver’-loddetin.

For lidt siden skrev Thomas, som købte en af mine prototyper nogle ord, som gjorde mig rigtig glad:

“Hej igen, Kasper

Jeg er en glad mand, men har ikke rigtigt kunne tro mine ører over at dit kabel har haft så stort impact på min system. Derfor har jeg brugt nogle dage til at kontrollytte med forskellig musik… men here goes:
-Toppen af vokaler lyder mindre anstrengt
-Bunden er strammet op
-I passager med meget information står billedet meget klarere
og instrumenter lyder mere korrekte.

– Specielt klaver og et af mine referencenumre hvor jeg for første gang hører en mundharmonika for fuld skrald uden at den lyder presset!”

Jeg kendte ikke Thomas i forvejen – han henvendte sig på baggrund af en salgsannonce i Facebook-gruppen ‘Brugt Hifi køb og sælg dit Hifi’. Thomas anvender kablet mellem sin pladespiller og RIAA-forstærker.

De oprindelige duelund-kabler – silke, sølv, linolie

På det seneste har jeg bevæget mig ind på området igennem to lydskikkelser, Peter Qvortrup fra Audio Note og Alan Shaw fra Harbeth. Begge administrerende direktører og begge personer, der deltager i den offentlige debat, eller hvad man skal sige. Peter Qvortrup i længere diskussioner på debatforummer, i YouTube-interviews fra hifimesser og youtube-kanaler. Dem agter jeg at vende tilbage til flere tanker om på et senere tidspunkt. Men for begge gælder, at de har været til stor inspiration for de seneste etaper af min rejse i lydgengivelse og musik.

 

duelund-kabel på DCA20GA med Switchcraft-stik. Design: Kasper Bergholt. Foto på kork.
Duelund-kabel på DCA20GA med Switchcraft-stik. Design: Kasper Bergholt. Foto på kork.

Afsnit om Steen Duelunds principper for kabler

“Det slog mig pludselig, at linoleumgulve ikke opbygger statissk elektricitet. Linoleum har et meget højt indhold af linolie, som er en oxiderende/indtørrende olie, som blev forsøgt brugt til at beskytte [kablernes] overflade. Til at starte med blev kablet dyppet i [lin-]olien og efterfølgende tørret ved 60 til 70 grader i en ovn. Det tager 2 til 3 dage. Lytteresultatet var ud over al forventning. Jeg havde frygtet, det ville have en forringende effektet, men det viste sig, at det var endnu bedre end det guldbelagte kabel.” (Essay af Steen Duelund om kabler, herunder højttalerkabler, min oversættelse fra engelsk).

Hvad koster duelund-kabler fra Duelund Coherent Audio?

Der er tre kategorier (måske flere) at skelne mellem:

1) Kabler, der er lavet af Steen Duelund selv;

2) DIY-/custommade-kabler lavet af andre basert på materialer købt af Duelund selv eller materialer meget tæt på;

3) Kabler baseret på industrielt producerede grundmaterialer fra virksomheden Duelund Coherent Audio (fx DCA20GA, DCA16GA, DCA12GA, Silver 1.0, Silver 2.0, Silver 3.0 – derudover føres to forskellige RCA-/phonostik, begge plastikfri.

For tiden (juli 2021) koster færdigsamlede kabler, der kan købes hos Andersen Audio,, henholdsvis Interconnect dual 20GA Brown, 1 meter 2.493 kroner. Interconnect dual 16GA Brown,  3.138. kroner.

På den Blå Avis ses løbende kabler til salg. Pt. (16. juni 2021) er der et kabel på en meter i fladvalset sølv i længende 1,1 meter til salg for 1.400 kroner, det er svært at se, om det er viklet i uld eller silke eller en blanding heraf.

På et norsk sitet har jeg set priser mellem 1.700 danske kroner (1 meter ubalnceret signalkabel) og 2 x 3m højttalerkabel for 5.355.

Færdigsamlede kabler fra Parts Connexion (USA)

Færdigsamlede kabler fra Parts Connexion (USA)

Dual DCA 16GA + plastikfri RCA-stik (uskærmet) = 479 dollars
Dual DCA16GA +  RCA-stik (uskærmet) = 249 dollars
Dual DCA 16GA + rhodium, RCA-stik (uskærmet) = 479 dollars
Duelund DCA16GA med Duelund rca-stik – skærmet = 269 dollars

Her kommer der told, moms og fortoldningsgebyr oveni.

Højttalerkabel, Duelund DCA20GA - koblet til en Vincent-effektforstærker
Højttalerkabel, Duelund DCA20GA – koblet til en Vincent-effektforstærker

Ufærdigt afsnit; Hvor startede det hele?

Min interesse for lydgengivelse var på standby i en længere periode, hvor mit fokus mere var på musikken. I forbindelse med flytning og køb af nye højttalere (Harbeth M30.1) læste jeg lidt op på forskellige højttalerkabler, og endte med et sæt DCA20GA viklet i to strenge for +- og to strenge for –terminalen, hvilket slog tidligere kabler og en kontrolprøve med et skærmet W3082-mogamikabel (2.0mm² svarende til ca. 14 AWG), som jeg fik lyst til at prøve kræfter med efter at have set, at stort set alle Audio Notes højttalerkablrer er skærmede. En ting, som mange ser som unødvendig for kabler, der leder så stærke signaler.

Skærmet højttalerkabel fra japanske Mogami (model 2082)
Skærmet højttalerkabel fra japanske Mogami (model 2082)

Skal kabler have en lyd?

Nogle mener, at kablerne skal/kan udgøre en meget aktiv komponent, der kan forme lyden i forskellige retninger; andre, at lydsignaten grundlæggende er helt rent fra bunden og ikke skal præges på nogen måde af et kabel; og andre mener, at der kan opstå nogle både positive og negative virkninger i samspil mellem fx DAC, forforstærker, forstærker og højttalere.

Jeg har bevæget mig fra kategori 2 over mod kategori 3 i en blød position, eller hvad man skal sige.

“Til koncerten medbringer man to ører og sin hjerne med det sorteringssystem, den enkelte hjerne nu engang har. Hver lytter retter sin opmærksomhed mod noget forskelligt og der bliver sorteret i lydoplevelsen, fremhævet og undertrykt lydandele helt individuelt. Jeg husker da en opera, hvor den kvindelige hovedkraft var så stramt bundet op, at hendes vejrtræknings påvirkning af de øverste attributter ganske trak opmærksomheden fra hendes sang til hendes vejrtrækning. (Steen Duelund i essayet: Den snigende gift for god lyd – 1)”

Uskærmede vs skærmede signalkabler (på vej)

Kabler, jeg lytter til for tiden:

1) Belden 8402 cable terminated with Switchcraft 3502AAU (Pair, 0.5 meters length, Yazaki-san style*) >>>
2) Duelund DCA20GA cable terminated with Switchcraft 3502AAU (2 Pairs, 0.5 meters length, Unshielded) >>>
3) Duelund DCA20GA cable terminated with Switchcraft 3502AAU (Pair, 0.7 meters length, Unshielded) >>>

DCA står får ‘Duelund Coherent Audio’ – ligesom de oprindelige Western Electric Cabler kaldtes WE16GA. GA indikerer, at kablernes tykkelse følger den amerikanske American Wire Gauge-standard. Skalaen er omvendt af, hvad man kunne forvente – jo lavere tal, jo tykkere kabel. AWG 20 = 0,812 mm; 0,5166mm2, 4,6 kg/km.

Yderligere Duelund-citater til refleksion

“Det forekommer mig, at lyden i nyere udstyr er blevet kedelig og udynamisk, i visse konstruktioner nærmest gjaldende eller nogt syntetisk lydende og ubehagelig at høre på. –Duelund, op. cit.

Der har været produkter fremme som er tungt baseret på den teknologi, det måler forbandet godt -men lyden – kold, klinisk umusikalsk. –Duelund, op. cit.

Man kan ene mand ikke overskue hele kæden, her må vi have hjælp af dem, der mener at have forstand på hver sin del, analog som digital. Men det forekommer mig dog som klart og overalt gældende, at det enkle, det simple og matematisk smukke er at foretrække.” — Steen Duelund, op. cit.

 

Duelund-kabel på DCA20GA med Switchcraft-stik. Design: Kasper Bergholt. Foto på indisk råsilke (tudar/fredssilke)
duelund-kabel på DCA20GA med Switchcraft-stik. Design: Kasper Bergholt. Foto på indisk råsilke (tudar/fredssilke)

Forskellige tykkelser: DCA12GA, DCA16GA, DCA20GA

Jeg har markeret de tre tykkelser / sammensætninger kablerne føres i, dvs: 20GA, 16GA og 12GA. I diagrammet ses både diamter og modstand (sidstnævnte er særligt relevant ved beregning af optimal tykkelse til højttalerkabel. Her er der to veje at gå: Enten finde en tykkelse i et enkeltkabel, der passer til den nødvendige længde – eller føre flere strenge af en mindre tykkelse / dimater.

Oversigt over tykkelser på kablerne efter American Wire Gauge-standarden
Oversigt over tykkelser på kablerne efter American Wire Gauge-standarden

Videre læsning / Jeff’s Place & The Audio Beatnik

Jeff’s Place / Positive Feedback
Jeff (Jeffs Place / Positive Feedback) har blogget om duelundinspirerede kabler ad flere omgange og har eksperimenteret med dem til signalkabler, højttalerkabler og til internkabelføring i sine Tannoy Wesminster Royal. Det er lidt svært at finde rundt i kronologien på hans rejse. – men prøv at start her: Han har også skrevet helt specifikt om uskærmede signalkabler på DCA20GA.

The Audio Beatnik
På The Audio Beatnik er der også en del artikler – også her om brug i signal- og højttalerkabler. Igen er kronologien lidt rodet (ved godt, jeg selv gør mig skyld i samme ofte)

Der ligger også en masse tråde på både danske og internationale fora – de er nemmest at finde hoved og hale i via Google, tror jeg.

Hvis det ikke skal være duelund

Som nævnt længere oppe i indlægget lytter jeg også til signalkabler lavet på mikrofonkabe fra amerikanske Belden. Belden 8402 er et skærmemikrofonkabel baseret på fortindet kopper (samme princip som for duelundkablerne). Der er to ledere i 20AWG-stykkelse ‘svøbt’ i EPDM (syntetisk gummi), der har en rar vintage-brun farve.

Kablet er forholdsvis blødt og nemt at have med at trække / dreje / vinkle. På Jeff’s Place er kablet brugt til at forbinde AN-S4 SUT (passiv forstærkerfra Audio Note) til en e Leben RS-30EQ (riaa-forstærker) og RS-30EQ’en to the Triode Lab 45 EVO SET integreret forstærker. Læs mere om Jeff’s udstyr og lydoplevelser med Belden-kablerne her:

“The sound and musicality of this combination of audio kit is absolutely breathtaking. Well recorded material like on Jim Hall’s Guitar is breathtakingly realistic.”

Billedgalleri med Belden 8402-kabler

Flere posts om lyd & lydgengivelse

Lytter til Dorothy Ashy: Afro-Harping

Tanker om digital lyd & Arcam 192-cdafspiller

 

GAMMEL ANNONCE FRA DEN BLÅ AVIS –
KABLET BLEV SOLGT PÅ EN HALV TIME

!Jeg sælger to Duelund-signalkabler (nogle vil hævde, at det vil være mere korrekt at sige duelund-inspirerede kabler) (det vil sige to ‘strenge’m så i alt 4 RCA-stik, så der kan tilsluttes fx en DAC til en forforstærker, en streamer/cd-afspiller til en forforstærker; eller en cd-afspiller til en integreret forstærker) med RCA-/phonostik fra Switchcraft (model 3502AAU). Kablet egner sig i følge mine erfaringer ikke til tilslutninger mellem for- og effektforstærkere.

Kablet er baseret på DCA20GA produceret af danske Duelund Coherent Audio og består af fortinnede kobber-‘strenge’ pakket/vævet ind i bomuld, der er behandlet / tørret ind med olie i stedet for plasticmaterialer – en teknik, der trækker på Sten Duelunds tanker om plastiks påvirkning af lyden (i negativ retning) og opdagelsen af, at linoleumgulve (som har et meget højt indhold af linolie, deraf navnet) ikke opbygger statisk elektricitet på samme måde som andre gulvtyper gør.

Jeg kan huske, det i 90’erne var en farlig cocktail i den computerbutik, jeg arbejdede for, at have syntetiske gulvtæpper, fordi den statistiske elektricitet satte sig i kroppen, og der røg mange indstikskort til computere ved installation på den måde, indtil vi fik et tyndt armbånd med jordforbindelse på.

Kablerne er på 0,5 meter, og +/- kendes på, at det ene kabel har rød markering (+) (krympefleks), hvorimod det andet er umarkeret (-).

Mark1 var standardkabel – MarkII har fået en ekstra behandling med bleget linolie og efterfølgende tørret i fem dage.

Jeg sælger, fordi jeg har fået produceret en række prototyper af signalkabler, skærmede henholdsvis uskærmede, herunder tre sæt duelundkabler på DCA20GA i forskellig længde og med forskellig oliebehandling.

Audio Note DAC 0.1x
Audio Note DAC 0.1x

Ufærdigt afsnit: Peter Qvortrup, Audio Note vs Alan Shaw, Harbeth

Alan Shaw fra Harbeth primært på selskabets eget forum, Harbeth User Group. Alan er målingernes mand, Peter fænomenologiens i min fortolkning indtil videre. Noget, jeg skal tænke noget mere over, inden jeg folder mine tanker mere ud – imens kan jeg stærkt anbefale at læse essayet/analysen/rådgivningen: Are You on the Road to Audio Hell.

Diasvideo på Youtube med stills fra forskellige vinkler

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *